Jag älskar att baka bröd. Det finns få saker som är lika tillfredsställande och lugnande som brödbakning. För helt ärligt, hur många saker smakar och doftar lika gott som ett nybakat bröd? Fortfarande krispigt och varmt från ugnen? För mig finns det få saker som slår det i matväg.
 
Ett bröd som passar till de flesta maträtter och sammanhang är ciabatta. Det är ett bröd som kräver väldigt lite arbetsinsatts men ganska lång jästid. Det är dock helt klart värt väntan. Med sin krispiga skorpa, sitt fluffiga innehåll och sin milda men ändå utvecklade smak är det ett perfekt bjudbröd som faller de allra flesta i smaken. Att det dessutom passar lika bra som tillbehör till grytor och soppor som till mackor gör det till en stående favorit i min bakningsrepetoar.
 
   
 
CIABATTA
 
Ugn: 250 grader när brödet sätts in för att direkt sänkas till 225 grader
 
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olivolja
1 msk salt
12-13 dl vetemjöl special
 
Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta i mjölet lite i taget. Degen ska vara mjuk och lite kladdig. Degen ska hellre vara lite för kladdig än lite för fast. Arbeta degen i ca 10-15 minuter och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 1 timme. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i lagom stora portionsbitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Arbeta degen så lite som möjligt. Låt bröden jäsa övertäckta i ytterliggare 2 timmar. Samtidigt som du sedan ställer du in plåtarna i ugnen kastar du in 1/2 - 1 dl vatten i botten av ugnen och stäng luckan snabbt. Detta skapar vattenånga och gör brödskorpan krispigare. Grädda bröden i ca 20 minuter tills bröden har fått fin färg och krispig skorpa. Låt svalna på galler.

Kommentera

Publiceras ej