https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-2/2588932/images/2011/bild-42-031_137800965.jpg
 
Eller som det med andra ord kallas. Knäckebröd. Men helt ärligt. Det ordet gör inte dessa små raringar rättvisa. Jag har personligen aldrig varit något fan av knäckebröd. Har aldrig förstått poängen med dem. Smaklös kartong. Det var vad knäckebröd var för mig. Tills jag smakade dessa. Kombinationen råg, rosmarin och flingsalt är klockren. Jättegoda att äta som de är och helt fantastiska till en ostbricka och ett glas vin.
 
Det tar lite tid att göra dessa. Det är inget jag ska sticka under stol med. Det är lite pyssel. Men när du väl är klart har du en hel drös av dem. De räcker länge och de håller sig ännu längre. Och de är absolut mödan värda. Jag menar. Det ska någonting ganska speciellt till för att omvända en människa totalt ;)
   
  
 
KNÄCKEBRÖD MED ROSMARIN OCH FLINGSALT

Ugn: 225 grader
 
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
8 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
Flingsalt
Färsk rosmarin
 
Smula sönder jästen. Värm vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och blanda i saltet. Arbeta i mjölerna lite i taget. Degen kommer bli fast men ändå mjuk. TIllsätt ev. lite mer mjöl om degen blir för kladdig. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme. Dela sedan degen i tre delar. Kavla ut varje degbit tills den är ca 2-3 mm tjock. Hacka rosmarinen. Pensla degen med vatten och strö över rosmarin och flingsalt efter smak. Kavla degen så att rosmarinen och saltet fastnar ordentligt. Skär degen i bitar av valfri storlek och form. Kavla ev. ut bitarna lite extra om de blir för tjocka. Lägg bitarna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda dem ca 10 minuter tills bitarna börjar få färg i kanterna. Låt svalna på galler och förvara torrt i rumstemperatur.

Kommentera

Publiceras ej